Front-end vs Back-end розробник: що з цього та як обрати? Школа ІТ професій Powercode Academy

Шукайте у резюме фулл-стек розробника знання у наступних технологіях. Для замовника це означає легше спілкування, адже одну людину легше запитати «як справи з розробкою? », та швидше отримання результату, тому що розробник не витрачатиме час на спілкування з іншими фахівцями, а зможе швидше спланувати проект і виконати його. Останнє твердження є справедливим, не для всіх типів проектів.

Хто такий Full-stack розробник

Теоретично фулл-стек розробник багато може зробити сам і в усьому розуміється. Ось такий і читець, і жнець і на дуді гравець. На завершення я хотів би торкнутися рівня зарплат для full stack фахівців. Багато хто думає, що раз вони вдвічі більше повинні знати, то й платять, грубо кажучи, вдвічі більше. Рівень зарплат приблизно такий самий, як і в окремих front-end та back-end фахівців. А сенс, як я згадав трохи вище, в універсальності та свободі діяльності, тому варто багато вчиться щоб стати фулстак веб девелопером.

Підпишіться на оновлення

На занятті виконаємо першу розмітку сайту для сучасної пекарні “SHOP bakery”, розберемо як працювати із зображеннями і інтерактивними елементами. Frontend Developer відповідає за якісний користувацький інтерфейс, Backend-розробник забезпечує стабільність серверної частини, а Fullstack-програміст самостійно веде весь проєкт. Різниця полягає в тому, на якій частині софту спеціалізуватися і які технології використовувати. JavaScript – важлива мова програмування для веб-розробки. Книги забезпечують глибше розуміння мови та надають практичні поради. Вивчення її допоможе вам розвивати кар’єру у цій області.

Аби стати FullStack JS, окрім упевненого володіння JavaScript, треба знання й фреймворків. Я раджу починати з Express, на старті його буде достатньо, а далі вже можна переходити на щось складніше, наприклад фреймворк Nest. Коли ви починатимете займатися розробкою, то я також раджу здобути знання у системах контролю версій.

Перед тим як перейти до навчання, обов’язків і фінансового аспекту, відповімо на першорядне питання про те, хто такий web-розробник. В ідеалі, можна переходити в FullStack, коли вже є 2–3 роки досвіду та глибокі вакансія Middle Senior Nest.js developer знання в одному з напрямів, будь то frontend, або backend. В основі програми курсу Full Stack – знання для реальних вимог IT-індустрії та лише прикладні вміння, які ви зможете одразу застосовувати на практиці.

Суперечки навколо Full-stack

Web-програмування – це не тільки робота з кодом і створення візуала. Представники цієї професії повинні мати цілу низку якостей, які допоможуть виконувати роботу швидше, краще і продуктивніше. Backend- і frontend-розробники працюють один з одним і це представники двох різних напрямів в https://wizardsdev.com/ одній професії. Рідко можна зустріти фахівців, які можуть виконати весь цикл кодування одноосібно. Такі фахівці називаються full-stack-developer і цінуються в компаніях. Знайти одного професіонала в обох напрямках – велика удача і директора готові платити гідний гонорар таким умільцям.

  • Нещодавно ти пригадував, що програміст повинен володіти і прикладними скілами.
  • Якщо казати про backend-частину, як і у випадку з frontend, щоби розбиратися, потрібно вивчити основи роботи інтернету.
  • У Fullstack-розробників є великі можливості для кар’єрного зростання.
  • Ви просто вивчаєте найпопулярніші технології з back-end та front-end.
  • Ось кілька основних типів, які слід розрізняти.
  • Git особливо зручний при роботі в команді.

Якщо ж тобі цікава робота з даними, серверами та складною логікою, то вибирай Backend. До того ж вивчення Python має багато переваг. Наприклад, ти зможеш створити на дозвіллі простий штучний інтелект на Python. А ще ця мова програмування чудово підходить для новачків.

Зарплати Full-stack розробників

Які Hard Skills та Soft Skills писати, ми розповіли вище. Тренуйтесь у додаткових проєктах, за якими у вас недостатньо експертизи. Цікаві цифри щодо часу навчання залежно від формату наводить Careerkarma. У Старому Світі медіанна зарплата трохи вища. Скажімо, в Англії зарплата Full stack developer складає GBP3300-GBP5800 на місяць, що приблизно дорівнює $4300—$7600.

Хто такий Full-stack розробник

Важливим фактором, що відбивається на доходах, є географічне розташування спеціаліста. Так, в Україні, за даними Work.ua, середня зарплата за місяць варіюється в межах 2 тис. Ну а тим, хто вирішив обрати професію Full-stack Developer, ми бажаємо бути впертими, оптимістичними і з незагасаючим вогником спраги знань в очах. А головне — читати проблему та пропонувати рішення клієнтам, які звернуться ще не раз, як до професіонала. Плюс, навчитеся працювати з сервісами перевірки продуктивності. Такими як KeyCDN Speed ​​Test (слідкує за впливом коду на завантаження сайту), Google PageSpeed ​​Insights та іншими.

Етапи становлення full-stack розробника

Станете незамінними у будь-яких стартапах, особливо в продуктових компаніях, аутсорс компаніях, фріланс-проектах. Так, курс можна сплатити безвідсотково частинами через Monobank або PrivatBank. Щоб дізнатися про це більше, залиште контакти – ми передзвонимо та розповімо подробиці.

Хто такий Full-stack розробник

Також можна використовувати соціальні мережі для розширення нетворку та щоб ділитися своїми навичками й досягненнями. Знання та навички, які ви отримаєте в ході навчання, дійсно дозволять вам стати junior-розробником і навіть вести нескладні проекти самостійно. Особливо за умови, що ви продовжите розвиватися в цьому напрямку, удосконалюючи свої знання і навички. Але починати свій шлях розробника все ж варто з фронтенда – розробки призначеного для користувача інтерфейсу, його зовнішній (публічної) частини сайту в браузері. Це оптимальна відправна точка в IT, з якої починає переважна більшість.

Читання, створення, редагування та зберігання файлів. Зрозумієте, що таке блокова модель елемента і як браузер відображає блокові і рядкові елементи. На занятті додамо зовнішні і внутрішні відступи до секцій, кнопок, посилань, заголовків і тд. Не забувайте про soft-скіли та навички проектного менеджменту – ваш full-stack розробник має вміло взаємодіяти з командою. Фреймворк Ruby on Rails, який часто називають просто Rails, використовує Ruby як мову програмування та базу даних SQLite. Система контролю версій (VCS) — інструмент, який допомагає розробникам відстежувати розбіжності у коді з часом.

Також важливо знати роботу протоколу http, тобто яким чином ми комунікуємо між клієнтами та сервером. Як на мене, також важливим є познайомитися з базами даних і так само, як і у випадку з фронт-ендом потрібно володіти алгоритмами та патернами програмування. Адже на бек-енді є багато значущої бізнес-логіки, яку треба обробляти. Якщо ви вже здобули вище наведені базові знання, то далі можна розпочати знайомство з фреймфорками або бібліотеками, такими як React, Angular.